Groei nieuwe glasvezelaansluitingen 6x hoger dan cijfers ACM

Vanochtend publiceerde ACM haar nieuwe Telecom Monitor. Deze monitor moet de correcte weerspiegeling van de Nederlandse telecommarkt zijn. Bij telecom adviesbureau Stratix, bekend van BreedbandAtlas.nl en de Stratix Glaskaart,   was de verbazing dan ook groot toen uit het nieuwsbericht en samenvatting van ACM bleek dat zij maar 30.000 nieuwe glasvezelaansluitingen geteld had in het afgelopen jaar. Dit is opvallend want volgens berekeningen en schattingen van Stratix zijn er afgelopen jaar rond de 200.000 aansluitingen gerealiseerd. Er zijn nu al 3 miljoen aansluitingen in Nederland, zoals eerder onderzoek van Stratix al aantoonde.

Als we dan naar de getallen van de ACM kijken, dan blijkt dat uit haar eigen cijfers al dat er tussen Q4 2017 en Q4 2018 58.000 glasvezelaansluitingen gerealiseerd zijn. Een verdubbeling van hetgeen in de samenvatting staat. Toch ziet ACM maar 2.675 miljoen aansluitingen in vergelijking met de 3 miljoen die bij Stratix bekend zijn.

Wat Stratix opvalt is dat eigenlijk alleen de data van KPN en CaiWay gebruikt worden, maar er zijn veel meer aanbieders van glasvezel, vooral in het buitengebied. Wat te denken van onafhankelijke kabelaars als Kabelnoord, SKV Veendam, CAI Harderwijk, REKAM, KTWaalre die hun netwerken aan het verglazen zijn of al verglaasd hebben! In het buitengebied zijn GlasDraad, Glasvezel Buitenaf, E-Fiber, FiberFlevo/Fiber NH, Digitale Stad en diverse lokale initiatieven actief. Juist in het buitengebied is nu een slag om de consument bezig waarbij meerdere aanbieders om de gunst van de klant strijden. Een significant aandeel van deze aanbieders wordt niet door de ACM bevraagd.

Een positief geluid is dat KPN in de komende 3 jaar 6500 woningen per week wil aansluiten op glasvezel, daarbij is T-Mobile met investeerder Primevest bezig om glasvezel te realiseren.