BOER EERDER GLASVEZEL DAN STEDELING
- Ruim 2,8 miljoen woningen in Nederland hebben eind maart 2018 glasvezel voor de deur
- Aanleg glasvezel trekt weer aan, met name in de buitengebieden
- Onzekerheid groeipad DSL en kabel biedt kansen voor nieuwe toetreders
Dit zijn de conclusies die Stratix trekt op basis van eigen onderzoek naar de uitrol van glasvezel naar woningen in Nederland. De resultaten zijn verwerkt in de interactieve Glaskaart, met het percentage ‘homes passed’ voor elke gemeente.
Sinds een jaar neemt de aanleg van glasvezel weer toe van 100 duizend naar 150 duizend per jaar. Eind maart 2018 telde Nederland 2,87 miljoen aansluitingen (‘homes passed’) en 1,33 miljoen glasvezelabonnees (‘homes activated’). De aanwas is vooral toe te schrijven aan de verglazingsactiviteiten van ongesubsidieerde lokale en regionale initiatieven en onafhankelijke kabelexploitanten. Stratix verwacht dat de ingezette groei zich in het komende jaar voortzet, vanwege succesvolle recente vraagbundelingen voor aanleg van glasvezelaansluitingen in het buitengebied.
Groei verschuift naar buitengebied en wordt gefinancierd door buitenlandse investeerders
In de afgelopen jaren zijn er verschillende commerciële partijen actief geworden in het verglazen van landelijke gebieden, waaronder Glasvezel Buitenaf, GlasDraad en E-Fiber. Investeerders hierachter zijn respectievelijk het Zweedse EQT, het Belgische TINC en het Engelse Arcus Infrastructure Partners. Daarnaast telt Nederland ook enkele lokale initiatieven (vaak coöperaties) met eigen glasvezelnetten in Drenthe, Noord-Brabant en Giessenlanden. Na vele met succes afgeronde vraagbundelingscampagnes komt de bouw op gang in grote delen van Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en West-Drenthe. Stratix verwacht dat Overijssel de eerste provincie zal zijn met een volledig verglaasd buitengebied.
Aanleg binnen de bebouwde kom stagneert, groeipad DSL en kabel is onzeker
Grootschalige verglazing in de dorpen en steden van Nederland is sinds de overname van Reggefiber door KPN op een laag pitje komen te staan. KPN legt alleen in nieuwbouwwijken nog op substantiële schaal glasvezel naar woningen aan.
KPN en VodafoneZiggo zetten voorlopig in op het upgraden van hun huidige aansluitnetten en hebben respectievelijk al G.Fast over koper en DOCSIS3.1 over coaxkabel getest. Deze upgrade-technieken maken echter (deels) gebruik van dezelfde frequenties als de FM-radio. Zij moeten eerst aantonen de FM etherradio-ontvangst niet te gaan storen, aangezien de zendvergunningen voor FM-omroepen pas aflopen in 2022. Onderzoek naar storingen en de onderhandelingen met de overheid en de publieke en commerciële omroepen over de FM-vergunningen kunnen het introductiemoment aanzienlijk vertragen. Volgens Stratix oefenen DSL- en kabelmodem-upgrades de komende jaren daarom minder concurrentiedruk uit op glasvezelaanleg, wat kansen biedt voor nieuwe toetreders.