Ruim 1 miljoen FTTH-aansluitingen erbij in 2022

Nog nooit is er in twaalf maanden tijd zoveel glasvezel uitgerold als in 2022: meer dan een miljoen nieuwe aansluitingen. Stratix laat de groei zien met de Glaskaart, de interactieve kaart die per gemeente laat zien hoeveel procent van de huishoudens is aangesloten op glasvezel.

Stratix verzamelt sinds 2011 gedetailleerde gegevens over de uitrol van FTTH, van alle providers en in elke gemeente. De kaart wordt sinds 2011 gemaakt en biedt daarmee een uniek overzicht van de ontwikkelingen. De editie 2022 Q3 is nu beschikbaar.

Branchevereniging NLconnect heeft cijfers van haar leden verzameld en komt ook tot een totaal van ruim 1 miljoen nieuwe adressen. De uitrol ging langzaam tijdens de Covid-19 pandemie, maar gaat nu in een hoog tempo. Er zijn grote operators, zoals KPN, Glaspoort, Open Dutch Fiber (ODF), Delta Fiber, E-Fiber en een reeks kleinere partijen, zoals GlasDraad en enkele gemeenten met een eigen netwerk.

Kaart steeds roder

Ook alle eerdere edities van de Glaskaart zijn beschikbaar, sinds 2011. De tijdlijn laat zien hoe door de jaren heen de kaart steeds donkerder wordt. In veel gemeenten is de verglazing afgerond, maar blijft die wel op een niveau van minder dan 100 procent. Er is dan een klein aantal witte adressen waar de aanleg niet rendabel is. Dat kan gaan om dunbevolkte polders met veel sloten en dijken, maar ook om historische binnensteden met kwetsbare kades en kelders.

De Europese Commissie heeft onlangs de regels opnieuw vastgelegd voor staatssteun om witte adressen te voorzien van gigabit-breedband. Het Ministerie van EZK ziet mogelijkheden voor staatssteun en ontwikkelt een subsidieregeling voor 2024-2026, vertelde minister Adriaansens in het debat op 15 december in de Tweede Kamer.

Interactieve glaskaart Q3-2022

De interactieve glaskaart van het derde kwartaal van 2022 staat nu ook online. Klik de gemeente aan op de kaart en zie welk percentage woonadressen in die gemeente glasvezel tot in huis heeft.