Stratix bij NOS: steeds meer glasvezel in de buitengebieden, Randstad blijft achter

Vandaag op nos.nl een artikel over de ontwikkeling van glasvezelaanleg in Nederland met Stratix adviseur Hendrik Rood.

De ‘glasvezelgroei’ in Nederland liet vorig jaar een stijgende lijn zien, blijkt uit cijfers van adviesbureau Stratix. Het gaat hierbij om het aantal aansluitingen, niet abonnees. Minder dan de helft van de huishoudens die toegang hebben (46 procent) zijn ook daadwerkelijk glasvezelabonnee.

“In 2018 is een aantal rijke buitenlandse partijen gaan investeren in de Nederlandse markt”, verklaart Hendrik Rood van Stratix de stijgende lijn. Dat gaf de ontwikkeling een nieuwe impuls, zegt hij. “Hierna reageerde KPN met het bericht dat zij de komende drie jaar een miljoen glasvezellijnen gaan aanleggen.”

Inhaalslag in buitengebieden

Die inhaalslag is de afgelopen anderhalf jaar vooral gemaakt in de buitengebieden, denk aan minder bevolkte plekken in Overijssel, Drenthe en Groningen. Op de Glaskaart van Stratix is te zien dat met name in de provincie Overijssel het aantal huizen met een aansluiting boven de 80 procent zit. In Zeeland zijn er juist nog weinig aansluitingen.

De druk om glasvezel in buitengebieden aan te leggen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat komt doordat de bestaande verbindingen die daar liggen vaak ontzettend traag zijn waardoor bijvoorbeeld een video op YouTube kijken al lastig is. Rood verwacht dat de komende twee jaar vrijwel alle buitengebieden in Nederland toegang zullen krijgen.

In een recent eigen onderzoek over de aanleg van glasvezel Nederland concludeerde Stratix al dat de grens van 3 miljoen aansluitingen bijna was gepasseerd.